Zo gaat het eraan toe in de ‘ergste’ fabriek van Apple

Apple laat jaarlijks tientallen miljoenen iPhones produceren in China, maar hoe is het om in een van deze fabrieken te werken?

De kans is klein dat je als journalist toegang krijgt tot de locatie waar iPhones van de band rollen, maar Bloomberg mocht een kijkje nemen bij Pegatron. Dit is niet de grootste iPhone-producent, al werken er inmiddels 50.000 mensen, dus de fabriek wordt wel steeds belangrijker voor Apple.

De werknemers melden zich aan via camera’s met gezichtsherkenning, terwijl met detectiepoortjes gecheckt wordt of ze geen fotocamera naar binnen smokkelen. Zo wil de fabrikant voorkomen dat nieuwe iPhones vroegtijdig uitlekken. De werknemers komen om 9.20 uur binnen en gaan zes minuten later al aan het werk.

Door het inchecken te automatiseren wil Pegatron voorkomen dat zijn werknemers teveel overwerken. Daar is niet iedereen blij mee, want de meeste Chinezen werkten 60 uur per week om met overwerk wat bij te verdienen. Ze krijgen gemiddeld 650 tot 850 dollar aan salaris (4.200 tot 5.500 yuan), terwijl een iPhone 6 minimaal 4.488 yuan kost.

Apple lag een paar jaar geleden nog onder vuur vanwege de werkomstandigheden bij Pegatron. Met het toelaten van journalisten lijkt de fabrikant nu te willen laten zien dat het er inmiddels een stuk netter aan toe gaat.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën