Zo kan je de CIA en NSA ontlopen [PRISM] - Apparata

Zo kan je de CIA en NSA ontlopen [PRISM]

Ondanks dat bedrijven als Google, Facebook, Microsoft en Apple in alle toonaarden ontkennen dat veiligheidsdiensten NSA en CIA gebruik maken van hun informatie, kan het geen kwaad om te kijken wat voor alternatieven er zijn.

Als je er over gaat nadenken wat bepaalde bedrijven allemaal van je (kunnen) weten, dan is dat best wel eng. Waarschijnlijk iedereen heeft wel iets te maken met één van de 9 bedrijven die deel uit zouden maken van het PRIMS programma van de NSA.

Social Media
Vergeet Facebook, Google+ en Tubmlr maar, want die bedrijven zouden informatie delen met de overheid. Als je ‘veilig’ wil zitten kan je beter gebruik maken van Twitter. Dat bedrijf schijnt (nog?) niet samen te werken met de NSA en staat er om bekend dat ze veel respect hebben voor de privacy van gebruikers.

E-mail
Gmail, Hotmail/Outlook, Apple mail of Yahoo kan je allemaal vergeten. Je kan dan beter je eigen mailserver opzetten, of gebruik maken van het adres dat je krijgt van je internetprovider. Ook zijn er nog alternatieven zoals Zoho Mail, Fastmail.fm, Hushmail, Lavabit en Thunderbird.

Search
Dat je Google en Bing maar beter kan vergeten ligt voor de hand. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. Wat dacht je van DuckDuckGo of Blekko? Het zal misschien niet zo goed/gemakkelijk werken als Google, maar je voelt je wellicht een stuk veiliger.

Maps
Google Maps? Apple Maps? Niet doen. Ook Waze is straks waarschijnlijk geen optie meer aangezien ze naar alle waarschijnlijkheid gekocht gaan worden door Google. Gelukkig is er altijd nog OpenStreetMap.

Voice/video chat
Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven te vinden voor Skype, Facetime en Hangouts. Zoals Viber, Tango, Tinychat, ooVoo en meetings.io.

Video
Helaas zal je ook afscheid moeten nemen van YouTube als je een aluhoedje op hebt. Geen nood, er zijn voldoende alternatieven te vinden zoals Dailymotion, Vimeo, Liveleak of Vine. Of je kan YouTube gewoon inruilen voor YouPorn, als je interesse daar ligt.

Foto’s
Instragram, Flickr en Picasa kan je uiteraard ook vergeten. Als alternatief kan je bijvoorbeeld foto’s direct op Twitter zetten of gebruik maken van Imgur of het Nederlandse Mobypicture.

Cloud/online opslag
Skydrive, Google Drive of iCloud zijn niet meer aan te raden en ook Dropbox schijnt binnenkort aan PRISM toegevoegd te worden. Je kan natuurlijk weer overstappen op het gebruik van USB sticks of alles naar jezelf e-mailen, maar er zijn ook diensten als Box en Mega van Kim Dotcom.

Operating system/smartphones
Bovenstaande zaken zijn allemaal nog vrij gemakkelijk op te lossen, maar het gaat lastiger worden als je kijkt naar je telefoon, tablet en PC. Alles met Windows, Android/Chrome (OS) of iOS/OS X is ‘gevaarlijk’. Haal dus je oude Nokia of BlackBerry maar weer van stal. Of wacht tot Firefox met zijn eigen besturingssysteem komt voor telefoons en tablets. Ook Samsung werkt al aan een eigen OS (Tizen). Je computer kan je in de toekomst beter laten draaien op Linux. (via: salon.com)

Gisteren is ook nog bekend geworden dat de persoon die de informatie gelekt heeft naar The Guardian en The Washington Post de 29-jarige Amerikaan Edward Snowden is. Hij is momenteel ondergedoken in Hong Kong en wil asiel aanvragen in IJsland. Er zijn echter al Amerikaanse senatoren die heel hard roepen dat hij uitgeleverd moet worden aan de VS.

[gv data=”5yB3n9fu-rM”][/gv]

Comic via Mashable

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën