Zo lichtte één gast Google en Facebook voor $122 mln op - Apparata

Zo lichtte één gast Google en Facebook voor $122 mln op

Lady Justice was deze schavuit te slim af!

Soms zijn criminelen zo belachelijk succesvol, dat ze bijna een strafvermindering zouden moeten krijgen omdat het zo knap is. Bijna, want deze Litouwse man wist bij elkaar een belachelijke $122 miljoen te ontfutselen van Google en Facebook. Dat kwam hem duur te staan.

Evaldas Rimasauskas (50) wist in zijn eentje gigantische bedragen afhandig te maken van twee van de grootste tech-bedrijven ter wereld. Het gekke van het verhaal is dat Facebook en Google het geld zelf naar hem overmaakten. Hoe krijg je het voor elkaar dat gigantische bedrijven je bakken met geld toeschrijven? Bankoverschrijvingsfraude.

Rimasauskas deed zich voor als Taiwanese leverancier van Google en Facebook en zette zelfs een eigen bedrijf op genaamd Quanta Computers. De catch? Dat bedrijf (uit Taiwan) bestaat al en is inderdaad de leverancier van Google en Facebook. Nou, dachten de tech-bedrijven, dan betalen we toch netjes voor de producten die we van Quanta Computers ontvangen?

De bedrijven wisten echter niet dat dit de verkeerde Quanta Computers was en nadat de boef de $122 miljoen ontving ($99 miljoen van Facebook en $23 miljoen van Google) zette hij het geld op andere rekeningen, onder andere in Litouwen, Hongarije en Hongkong.

Op een gegeven moment heeft Quanta Computers ongetwijfeld aan de bel getrokken; ‘hey, we leveren duizenden laptops en andere hardware aan jullie, maar jullie betalen ons niet.’ Dan is de conclusie snel getrokken.

En zo werd Rimasauskas gepakt voor bankoverschrijvingsfraude. Hij werd eind 2017 dan ook vanuit Litouwen uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij volgens dit (hilarische) rapport door de lange arm van het Amerikaanse rechtssysteem werd gepakt. Het rapport luidt onder andere: “Rimasauskas dacht dat hij achter zijn computerscherm kon verstoppen aan de andere kant van de wereld, terwijl hij zijn frauduleuze praktijken kon hooghouden. Maar zoals hij heeft geleerd, zijn de armen van de Amerikaanse gerechtigheid lang en mag hij een zeer lange tijd in een Amerikaanse gevangenis doorbrengen.”

Hij bekende schuld voor fraude en kan tot 30 jaar de gevangenis in, terwijl hij ook de $49,7 miljoen die hij hieraan verdiende (waarschijnlijk door dit geld wit te wassen) terug moet geven. Op 24 juli aanstaande moet hij voor de rechter verschijnen voor het oordeel.

Meer over Facebook en Google lezen? In dit artikel lees je hoeveel die bedrijven aan de beveiliging van hun CEO’s uitgeven. Ondertussen komt het sociale platform binnenkort eindelijk met een donkere modus. Google is tegelijkertijd hard bezig met hun ‘Netflix voor games‘, een concept dat de game-industrie moet revolutioneren.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën