Zo sluit Blackphone criminelen en terroristen buiten - Apparata

Zo sluit Blackphone criminelen en terroristen buiten

Silent Circle’s eigen Blackphone is één van de bekendste middelen van versleutelde communicatie. Daardoor is het helaas ook populair bij IS.

Zware encryptie wordt vanwege uiteenlopende (maar met elkaar samenhangende) redenen steeds populairder. Grootschalige dataroof door hackers, spionage door overheden, en techbedrijven voor wie je info goud waard is drijven veel mensen richting de sterk versleutelde diensten. Eén van de grootste spelers in deze markt is Silent Circle, die als een van de weinigen ook zijn eigen device heeft gelanceerd: de Blackphone. Helaas is een van de grootste fans van het apparaat de terroristische organisatie die luistert naar de naam IS.

In reactie op dreigementen van Anonymous, die total war heeft verklaard aan de Islamitische Staat, heeft IS een lijst van apparaten vrijgegeven waarvan het zegt dat zijn leden en supporters ze veilig kunnen gebruiken. Helemaal bovenaan die lijst: de Blackphone.

Ergens een aanbeveling, die positie, want het zegt iets over de veiligheid van het ding. Maar het is ook een argument voor de tegenstanders van encryptie, waaronder veel overheden. Die zouden het liefst zien dat encryptie zonder achterdeur-toegang volledig zou verdwijnen. In het licht van de aanslagen in Parijs klinkt zo’n stellingname bijna plausibel.

Silent Circle zegt nu maatregelen te willen nemen om gebruik voor dit soort doelen tegen te gaan, zonder daarbij overigens iets aan de encryptie te veranderen. Eén van de maatregelen is bijvoorbeeld verbeterde controle op het gebruik van gestolen creditcards en onjuiste NAW-informatie bij registratie. Volgens CEO Mike Janke gebruiken veel criminelen en terroristen deze middelen om toegang te krijgen tot haar diensten. Hij presenteert ook een argument dat vaak voor het rechtvaardigen van wapenbezit wordt gebruikt: een Blackphone is een middel, een gereedschap, en zoals elk ander gereedschap kun je het gebruiken voor goed of kwaad. Met andere woorden: Blackphones don’t kill people, terrorists do.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën