Zo vecht YouTube tegen complottheorieën - Apparata

Zo vecht YouTube tegen complottheorieën

Een stukje common sense voordat de kijker van dergelijke video’s compleet doordraait.

Complottheorieën. Ze kunnen je volledig brainwashen en loszetten van de realiteit. Een groot gedeelte van de planeet is er maar druk mee. YouTube heeft er last van, want de videosite wordt dankbaar gebruikt door deze complotdenkers.

Zo plaatsen ze video’s waarin ze stellen dat de maanlanding nep was. YouTube hanteert de vrijheid van meningsuiting op het platform, maar heeft zo zijn grenzen. YouTube CEO Susan Wojcicki heeft dan ook een nieuwe maatregel aangekondigd. Videos met complottheorieën over gebeurtenissen in het verleden en heden worden voorzien van een Wikipedia-link. In het geval van de maanlanding-video refereert YouTube naar de Wiki-pagina over de maanlanding.

Met dit stukje besef hoopt YouTube te voorkomen dat men compleet doordraait door alle video’s, die eigenlijk vallen in de categorie nep nieuws. De Wiki-link is niet verstopt in de beschrijving, maar komt duidelijk in beeld wanneer de video wordt afgespeeld.

Het lijkt een tijdelijke oplossing in een gevecht tegen nep nieuws. Het algoritme van YouTube is op dit moment niet slim genoeg om dit soort video’s te kunnen weren van de site. Echter, Wikipedia heeft ook een reputatie als het gaat om het brengen van onjuiste feiten. De pot verwijt de ketel zou je kunnen zeggen. Echter, is deze oplossing van YouTube beter iets dan niets.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën