Zo veel kost piraterij de muziekindustrie

Soms wordt geopperd dat downloaden juist een positief effect heeft op de verkoop. Een EU-onderzoek rekent af met deze mythe.

Zowel digitale als fysieke verkoop van muziek lijdt zwaar onder piraterij, zo blijkt. In totaal dalen de opbrengsten zo met 5,2%, wat neerkomt op 170 miljoen. 113 miljoen daarvan komen voor rekening van de digitale verkoop. Daarnaast zouden overheden door het downloaden ongeveer 63 miljoen aan belastingen mislopen.

Naar positieve effecten is echter niet gekeken, terwijl toch al lang duidelijk is dat de relatie tussen downloaden en verkoop tamelijk complex is. Zo zorgt piraterij ook voor een stijgende verkoop van allerlei media-spelers en kan het voor aandacht voor nieuwe artiesten zorgen. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat downloaden goed kan zijn voor de algehele verkoop. En Netflix zegt de markt beter te begrijpen dankzij data uit piraterij.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën