Zo verbeter je jouw online wachtwoorden

Met het nieuws van de Russische hackersbende in het achterhoofd, is het hoog tijd om eens goed naar de kwaliteit van jouw wachtwoorden te kijken. Met deze vijf tips maak je het hackers een stuk lastiger om bij jouw gegevens te komen.

Vandaag werd bekend dat een Russische bende de grootste dataroof aller tijden heeft gepleegd. 1,2 miljard verschillende accounts werden ontvreemd en 500 miljoen mailadressen gehackt. Onderstaande tips moeten ervoor zorgen dat jij de enige bent die toegang heeft tot jouw online gegevens en documenten.

1. Maak je wachtwoord lang en gebruik nummers en tekens
De eerste tip is de meteen de meest logische: gebruik verschillende tekens, hoofdletters en cijfers om je wachtwoord complexer te maken. Door letters voor tekens (een S met een $ bijvoorbeeld) of cijfers (een O met het cijfer 0) te vervangen maak je het voor jezelf gemakkelijker om te onthouden. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter, dus bedenk een flinke rits aan letters, cijfers en tekens om een goed begin te maken voor een superpassword.

2. Vermijd ‘woordenboekwoorden’
Zelfs als je een woord complexer maakt met cijfers en tekens, is het nog steeds verstandig om een woord te kiezen dat niet in het woordenboek staat. Er zijn speciale programma’s die wachtwoorden kraken door alle bestaande woorden één voor één af te gaan. Een oplossing kan zijn om cijfers tussen je woorden te zetten (‘wachtwoord’ wordt dan ‘wac1810htwoord’) of om alleen de eerste letters van verschillende woorden te pakken. Zo krijg je een willekeurige combinatie letters die jij makkelijk kunt onthouden omdat het de woorden samen een zin vormen. Bewuste spelfouten kunnen hierbij ook uitkomst bieden.

3. Gebruik geen woorden die met jou geassocieerd worden
Zelfs als ze niet in een woordenboek staan, is het niet verstandig om woorden te kiezen die een directe link met jou hebben. Denk aan je naam, woonplaats, de naam van het bedrijf waar je werkt of je postcode. Je kunt je geboortedatum of postcode wel gebruik maken om een wachtwoord complexer te maken, maar het is niet voldoende om veilig je gegevens te beschermen.

4. Probeer je wachtwoorden zo min mogelijk te hergebruiken
We snappen best dat het onthouden van tientallen wachtwoorden onmogelijk is, maar zorg ervoor dat alle belangrijke wachtwoorden uniek zijn. Het kan handig zijn om een herbruikbaar wachtwoord te nemen voor websites waar je geen persoonlijke info voor in hoeft te geven. Mochten deze accounts gehackt worden, dan is er geen man over boord. Pas als er rekeningnummers en andere belangrijke gegevens ingevuld moeten worden, kun je beter voor een wachtwoord kiezen dat je exclusief voor die website gebruikt.

5. Verander je wachtwoorden regelmatig
Als je via Facebook inlogt op andere websites, gebruik je in principe jouw Facebookwachtwoord om bij deze sites in te loggen. Mocht Facebook ooit gehackt worden, dan lopen je gegevens die je op deze externe sites ingevuld hebt ook direct gevaar. Denk hier dus goed over na, en vervang je wachtwoord regelmatig. Als je noodgedwongen je wachtwoord met iemand moet delen (voor je werk bijvoorbeeld), zorg er dan voor dat je direct nadat de handelingen zijn verricht, je jouw wachtwoord aanpast. Vaak vragen websites dit al automatisch van je, maar als ze dat niet doen is het slim om minimaal één keer per jaar je wachtwoorden op te schonen met een verse lading aan lastige combinaties.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën