Zorgt dit nieuwe laptopkeurmerk voor minder oplichterij? - Apparata

Zorgt dit nieuwe laptopkeurmerk voor minder oplichterij?

Intel gaat de kwaliteit van veel laptops proberen te verbeteren met dit keurmerk.

De kwaliteit, prijs en performance van laptops kan behoorlijk uiteen lopen en de gediversifieerde markt is de reden waarom wij lijstjes zoals deze kunnen maken. Intel wil de kwaliteit van (indirect hun) laptops een beetje gelijk trekken en zelfs hedendaagse laptopmakers aanmoedigen om nóg betere laptops te leveren, door middel van het keurmerk genaamd Project Athena.

[gv data=”f1ke1xEKdyM”][/gv]

Intel kondigde het concept al tijdens de CES 2019 (begin januari) aan, maar onthulde toen nog niet wat voor eisen de chipfabrikant precies stelt aan laptopmakers die hun hardware gebruiken. Laptops die mee doen aan het programma moeten aan een breed scala aan eisen voldoen om in aanmerking te komen voor het keurmerk, maar het is zowel een positief iets voor gebruikers als voor de producenten zelf.

De belangrijkste eisen:

  • 9+ uur batterijduur tijdens echt web browsen
  • 16+ uur batterijduur tijdens offline (lokaal) video’s kijken
  • 12-15.x-inch 1080p touch display
  • Biometrische login (vingerafdruk en/of gezichtsherkenning)
  • Core i5 of i7 processor met minimaal 8GB RAM en 256GB SSD
  • Wakker uit slaapmodus binnen 1 seconde
  • USB-C-port voor 4 uur batterij, binnen 30 minuten opgeladen

Intel let op dingen zoals batterijduur, performance, responsiveness, A.I., connectivity, design en beveiligingsfeatures. Het idee is daarbij dat deze aspecten getest worden in ‘echte’ omgevingen. Veelal wordt de batterijduur van een laptop bijvoorbeeld ‘getest’ door alle achtergrondapplicaties te sluiten, het scherm zo donker mogelijk te maken, niet verbonden te zijn met WiFi en door een speciale batterijbesparende preset te gebruiken. Niet realistisch dus.

De chipfabrikant heeft eigen richtlijnen opgesteld die performance in de echte wereld beter moet representeren. Het bedrijf biedt daarbij hun eigen engineers aan om het meest uit toestellen te halen en als een fabrikant aan de eisen van Project Athena voldoet, dan belooft Intel hun marketingmachine in te zetten voor de laptop.

Overigens zijn de bovenstaande specs niet in steen gebeiteld; Intel zal ieder jaar de informatie updaten. Daarbij is de vormfactor een belangrijk punt, want op dit moment komen alleen clamshell touchscreen-laptops in aanmerking voor het programma. Later zouden ook laptops met flexibele schermen binnen de richtlijnen kunnen vallen.

Maar wat betekent dit nu voor de consument? Nu, keurmerken heb je in allerlei vormen en veelal wordt een labeltje in de supermarkt met een korreltje zout genomen. In dit geval weet je bij een laptop met een Project Athena-sticker in elk geval dat de gepropageerde specs, bijvoorbeeld de batterijduur, realistisch zijn.

Ook weet je als gebruiker dan dat Intel zelf heeft meegeholpen aan het product, wat behoorlijk handig kan zijn. Laptops en computers worden veelal door fabrikanten in elkaar gezet, wat soms tot niet optimale samenwerking tussen verschillende onderdelen kan zorgen. Tot slot weet je dan dat fabrikanten er zoveel mogelijk aan gedaan hebben om de performance zo goed mogelijk te maken. Dat betekent minder bloatware, sjoemelsoftware en valse beloftes.

Lees ook: Apple trapt Intel in de ballen met schokkende deal

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën