Het repareren van een iPhone wordt steeds duurder

Bijgewerkt op:

Vroeger kon je bij de lokale telefoonreparateur – te herkennen aan een etalage vol hoesjes en neonverlichting – voor een prikkie het scherm van je iPhone laten vervangen. Of je bestelde gewoon een schermpje en ging zelf aan de slag voor een fractie van de prijs. Met de komst van de 5 is daar verandering in gekomen.

We nemen Amerika als voorbeeld. Apple rekent in de Verenigde Staten rond de $229 dollar om de glazen voorkant van de iPhone 5 te vervangen. Een flink bedrag, gezien de totale aanschafprijs van $650 aldaar. Alleen als er sprake is van een AppleCare-verzekering wordt dit geheel vergoed gedaan voor $49.

Uitwijken naar ander partijen om een gebroken scherm te laten vervangen is een steeds minder aantrekkelijke optie, want de door Apple gefabriceerde onderdelen zijn met de komst van de 5 stukken duurder geworden. En niet alleen omdat het schermformaat toenam. Volgens MarketWatch probeert Apple de reparatiemarkt steeds verder naar zich toe te trekken, en kunnen non-Apple telefoonreparateurs daar haast niet meer tegenop bieden.

In de VS liggen die prijzen rond de $250, en zijn er veel bedrijven die er zelfs niet meer aan beginnen. Als we naar Nederland kijken, variëren deze iPhone 5-reparatieprijzen tussen de €200 en €220. Ter vergelijking: het glaswerk in de iPhone 4S kan al voor 80 euro gefixt worden.

Jeff Haynes van TechBargains.com zegt hier het volgende over.

“Apple controls everything from the manufacturing to the gear for the iPhone 5. Apple is trying to get people to sign up for Apple Care for $99 and to rely on their services at the Apple store. If you don’t, that cracked screen could cost you at least $230.”

Het lijkt inderdaad een slimme manier om het AppleCare Protection Plan voor de iPhone meer te verkopen, dat in Nederland €69 kost.

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën