‘1,2 procent van apps in Google Play zijn neppers’

Net zoals je op het ‘gewone’ internet moet oppassen met wat je download, lijkt hetzelfde waar te zijn in de Google Play-store op Android.

Bij een onderzoek door het beveiligingsbedrijf BitDefender is naar voren gekomen dat 1,2 procent van alle apps in Google Play knock-offs zijn en alleen maar uit zijn op je geld en/of gegevens. Deze knock-offs zijn vaak voor meer dan 90% gelijk qua code aan het origineel, maar sluizen wel allerlei gegevens van de telefoon door naar derde partijen.

Android-apps zijn niet lastig om uit elkaar te halen, en hebben vaak zonder dat de gebruiker dat merkt toegang tot vrij veel gegevens. Dit maakt ze een populaire methode voor minder-goedbedoelende medemensen om wat geld af te troggelen hier en daar. Google let er wel op, maar soms glippen er wat apps door hun detectie heen. Voor de korte tijd dat deze online staan kunnen ze aardig wat schade aanrichten.

Soms zijn deze copycat-apps zo geschreven dat ze zelfs uit naam van de downloader met de telefoon kunnen bellen, en zo tot verdere overlast zijn. Vaak heeft de gebruiker dit niet eens door totdat de telefoon wordt afgesloten of er aan het eind van de maand een torenhoge rekening aan komt.

(via BitDefender)

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën